Lyrik og oplæsning

 

TEATER

KONCERTER

OPLÆSNINGER

 

HEIDIE CLEMENS

HAIKU - EN TILSTAND


Haiku – En tilstand er en digtsamling, jeg har udgivet i forbindelse med Aarhus Internationale Litteraturfestival, 13.—23. juni 2019. Digtsamlingen blev præsenteret første gang under litteraturfestivalen ved en optræden med Heidie Clemens trio på den legendariske jazzbar Bent J. i Den gamle By. 


Haiku – En tilstand indeholder 64 intense haiku inddelt i fire sekvenser. Sekvenserne indeholder stærke sanseoplevelser hentet i naturen, væsentlige momenter i menneskelivet, en kærlighed til kunst og gastronomi og sidst, men ikke mindst en forholdende sig til nogle af nutidens store globale spørgsmål.


Jeg begyndte at skrive haiku, fordi jeg søgte ny inspiration til min sangskrivning og fordi jeg var villig til at lade haikuets form og indholdskrav fungere som benspænd for en tid. Jeg er meget fascineret af haikuets enkle og strenge formkrav, der for mig står i stærk kontrast til meget af den kommunikation, jeg møder i min hverdag. Hverdagens kommunikation er ofte overmættet af informationer og fyldeord, hvilke let kommer til at sløre det egentlige budskab.


I mit møde med haiku som genre gjorde jeg mig tre væsentlige erfaringer. For det første erkendte jeg, at det er ufatteligt interessant og krævende at udtrykke det, jeg har på hjerte med blot 17 stavelser fordelt på tre linjer som virkemiddel. For det andet så jeg pludselig det danske sprog som en skattekiste med uendelig mange ord. En skattekiste som det blev nødvendigt at dykke ned i og rode godt og grundigt igennem, når ønsket var at fatte sig så kort og præcist, som et haiku kræver. Trods de mange ord at vælge imellem måtte jeg sande, at jeg selv måtte producere og putte flere ord i skattekisten, hvis mine haiku skulle stå helt skarpt. Det har været sjovt at opfinde ord, som jeg slet ikke kan forstå, at vi har kunnet undvære i det danske sprog indtil nu. Ord som graffitibandit, hormonharmoni og overtonekrydderi blot for at nævne nogen.

 

Den sidste erfaring, der er relevant at nævne her, er en erfaring, der ledte mig til bogens titel. Skriveprocessen bragte mig i en tilstand, hvor jeg begyndte at opleve langt mere intenst end tidligere. Jeg blev mere sansende og oplevede pludselig i haiku, forstået på den måde, at mit sind indoptog dagligdagsoplevelser som magiske magiterninger, der hurtigt blev omsat til ord og ordsammensætninger på henholdsvis 5 og 7 stavelser. Tilstanden var fantastisk afstressende og intens og stod i stærk kontrast til den hektiske hverdag, jeg på daværende tidspunkt befandt mig i. Digtsamlingen har fået titlen Haiku – En tilstand, fordi min oplevelse er, at i mødet med haiku som genre tilbydes digteren og læseren muligheden for at komme hen til en afstressende tilstand - en tilstand, der for mig er efterstræbelsesværdig i det samfund, jeg er en del af.

 

Jeg vil blive glad, hvis du vil købe bogen Haiku – En tilstand og på den måde dele indholdet i digtsamlingen med mig. Tag hvad du kan bruge og lad resten ligge. Måske du får lyst til at vende tilbage til digtsamlingen en anden dag. Et digt, der bliver læst i dag, kan opleves anderledes i morgen.


God fornøjelse!


Haiku – En tilstand, 2019

Heidie Clemens

Forlaget Improvisation

Pris 129,95

Oplæsning af digte

Haiku – En tilstand (Heidie Clemens)

Til den lyse morgen (Mads Mygind)

Udvalgte haiku fra digtsamlingen


Langt fra storbyen

Intensitet i fuldt flor

Autentisk natur

 

Rododendron

Hvid limousine i blomst

Champagne på køl

 

Moden appelsin

Faconer varierer

Plastikkirurgi

 

Tolvtonemusik

Overtonekrydderi

Chili con carne

 

Dannebrog damper

Højtrykspændt ytringsfrihed

Sejler op ad å

 

Teknologier

Forandring og mulighed

Vi transformeres


Heidie Clemens, 2019